Olika spetshundar

Spetshundar som jämthunden är populära i Norden

Är du intresserad av gamla hundraser? Man brukar säga att spetshundar är en av de äldsta hundtyperna som finns och arkeologiska fynd talar för att de förekommit ända sedan stenåldern. De flesta spetshundar hör hemma i kategorin nordiska spetsar och är vanliga i Skandinavien, Alaska, Grönland och Sibirien. Hundarna klarar de ibland svåra väderförhållandena på nordliga breddgrader men kan sinsemellan uppvisa väldigt olika rasegenskaper. Det finns spetsar som är väldigt flockorienterade men även raser som är mycket självständiga. Namnet spetshund kommer sig av skallens utseende. Den är mer eller mindre kilformad.

Spetshundar – vilka raser hör till gruppen?

Denna hundtyp brukar ibland kategoriseras tillsammans med urhundar – eftersom den är så gammal. Spetshundar har även flera undergrupper där den med flest raser är så kallade nordiska spetsar men det finns även asiatiska och kontinentala spetsar. Nordiska hundarna delas i sin tur in i undergrupperna: slädhundsspetsar, nordliga jaktspetsar, nordliga gårdsspetsar och vallande spetsar. Det handlar alltså om en indelning som bygger på vad hundarna används till. I regel är spetsar brukshundar, framavlade för ett specifikt syfte. Därmed inte sagt att de inte kan passa bra som familjehundar.

Den absolut vanligaste spetshundrasen i Sverige idag är jämthunden som faktiskt är en av den vanligaste raserna i Sverige överhuvudtaget. Den ligger oftast inom topp fem över årets nyregistrerade hundar. Många spetshundar är jakthundar och därför mer vanliga i län med mycket natur än i städer. Alaskan malamute, lapphund, siberian husky, karelsk björnhund och samojed är andra kända spetsar som det finns gott om i Skandinavien. Internationellt sett är akita inu en vanlig och mycket populär ras av spetstyp från Japan.

Vad kännetecknar spetshundar?

Förutom den spetsiga karaktären på huvudet finns det en del andra återkommande drag när det gäller hundtypens utseende. Spetshundar har ofta en kraftig svans som ringlar sig över ryggen och spetsiga öron. Nordiska spetsar har vad man brukar kalla för en dubbel päls med över och underull. Pälsen är vattentät och mycket varm. Spetsar fäller mycket hår under sommaren när det är för varmt för vinterskruden. Många av spetsarnas beteenden, t.ex. sovställning, handlar om att bevara så mycket värme som möjligt.

En spetshund har nästan alltid ett stort rörelsebehov. Spetshundar tycker om att arbeta och att ha en konkret uppgift. Förutom jakt passar det ofta att använda spetsar som draghundar och de kan ha en rent häpnadsväckande uthållighet under t.ex. slädturer eller skidåkning. Det finns även spetsar som är så läraktiga och lojala att de passar som ledhundar. Förr i tiden födde man ofta upp spetsar för deras fina päls. En och annan vargpäls i de svenska hemmen är i själva verket ett hundskinn.

Spetshundar är en gammal och populär hundtyp

Spetshundar är en grupp med många populära och trevliga raser, inte minst i Norden där jämthunden är en av de vanligaste raserna alla kategorier. Spetsar klarar i regel kyla och väta mycket bra, inte bara på grund av pälsen utan genom rasspecifika beteenden och utformningen på t.ex. öron och svans. Spetsar behöver nästan alltid röra mycket på sig och passar därför inte lika bra i städer som på landet. Gillar du aktiviteter i snö? Det gör även de flesta spetsar!