Hundar utan hem

Hundar Utan Hem är en ideell förening som sedan starten strävat efter att hjälpa hundar att hitta nya hem. Inte bara svenska hundar får hjälp, utan även avlivningshotade hundar från Irland, så att så många hundar som möjligt ska kunna hitta kärleksfulla nya familjer. Idag omplacerar Hundar Utan Hem omkring 500 hundar per år, tack vare alla ideella arbetare som hjälper till så gott de kan och gör detta möjligt. Men trots att alla hundar är lika mycket värda, så finns det tyvärr inte plats och resurser att rädda alla – man får helt enkelt göra det man kan.

Hundar Utan Hem hjälper hemlösa hundar

Hundar utan hem hittar nya familjer

Hundar Utan Hem arbetar med mjuka metoder när det gäller rehabilitering och omplacering av hundar. De förespråkar även dessa metoder när det gäller nya adoptivfamiljer, då syftet är att få en hemlös, ofta traumatiserad hund att känna sig trygg och älskad i sitt nya hem. Huvudsaken är att hunden passar i sin nya familj och att den kan känna sig som en del av flocken, samt få sina behov tillgodosedda utan problem. Det finns flera olika metoder när det gäller träning och lydnad, men en lycklig hund är viktigast.
Det är inte alltid resurserna räcker till, men när Hundar Utan Hem inte kan ta hand om en svensk hund så tar de hjälp av sitt nätverk av andra hundföreningar, hundtränare och hundpsykologer. På så sätt ökar chanserna att ge hunden det kärleksfulla hem den förtjänar, även när det finns utmaningar och hinder. Varje år avlivas upp till 70 000 irländska hundar, trots att de är friska, vilket är både onödigt och sorgligt. Därför satsas det på att hitta nya hem åt dem i Sverige.

Utbilda människor om hundvård

Förutom att hitta nya hem åt hundar som behöver det, så är ett av målen för Hundar Utan Hem att utbilda människor. Alltför många hundar överges och avlivas helt enkelt för att de som skaffar dem inte vet vad de ger sig in i – de tänker att en hund blir ett trevligt husdjur, kanske för att barnen i familjen tjatar, och efter några år kanske barnen tröttnar. Hunden kanske visar sig vara svårare att sköta än familjen tror, är för tidskrävande, eller helt enkelt inte intressant längre.
Många som skaffar hundar läser kanske inte på ordentligt om rasen de valt, eller kanske inte inser hur mycket jobb en valp verkligen innebär. De blir irriterade och tröttnar, eller kanske helt enkelt inte har det som krävs för att uppfostra vissa mer envisa raser – raser som pitbullterrier, bulldog, rottweiler och dobermann har dåligt rykte till stor del på grund av hundar som uppfostrats dåligt av okunniga ägare. Hundar Utan Hem strävar efter att lära människor hur hundar fungerar, hur man tar hand om dem, och att de förtjänar så mycket mer.

Alla hundar har mycket kärlek att ge

Hundar litar på att flocken tar hand om dem. När du välkomnar en hund in i ditt hem har du ett ansvar för hundens välmående och lycka, och Hundar Utan Hem har som mål att alla ska förstå detta. Inga hundar förtjänar att kastas åt sidan, och alla har rätt till en andra chans. Det finns gott om familjer som skulle passa perfekt ihop med en äldre, lugnare hund som bara vill hitta någonstans att känna sig hemma. Både valpar och vuxna hundar är värda detta.